Translate

zaterdag 8 november 2014

Komboecha versus Waterkefir

De verschillen tussen Komboecha en Waterkefir

Komboecha is een gefermenteerde thee gemaakt met een komboecha moederzwam, bereid  met thee en suiker en een beetje Kombucha thee uit een vorige partij. Het mengsel laat men fermenteren bij kamertemperatuur gedurende 5 tot 30 dagen. Komboecha bevat een aantal vitaminen (vooral vitamine B) en kan een aantal voordelen voor de gezondheid hebben.

Waterkefir is een probiotische drank gemaakt met waterkefirkorrels. Waterkefirkorrels wordt vermengt met suikerwater, sap of kokoswater. Waterkefirkorrels bestaan uit bacteriën en gisten. De term "kefirkorrels" beschrijft het uiterlijk van de kefir culturen. Kefirkorrels bevatten geen werkelijke "korrels". Er nog een andere soort kefir, melkkefir genaamd en wordt gemaakt met melkkefirkorrels, koemelk of geitenmelk of kokosmelk. Melkkefir is beter bekend dan waterkefir.

Zowel komboecha als waterkefir worden gemaakt met een starter cultuur, hoewel de starter culturen er heel anders uitzien. Bevatten komboecha en waterkefir bacteriën en gisten, dewelke bestaan in een symbiose. Beide worden gemaakt van een zoete vloeistof: Waterkefir met suikerwater en Komboecha met gesuikerde thee.
Komboecha
Waterkefir

Komboechathee wordt voorbereid met opgeloste suiker in zwarte of groene thee. De thee laten afkoelen tot kamertemperatuur voordat u de de komboechazwam en  de komboechathee van een vorige badge samenbrengt. De pot met het mengsel wordt bedekt met een ademend doek (we raden de doek op de pot met een strak elastiekje aan te spannen om zo insecten tegen te houden), het mengsel laten fermenteren bij kamertemperatuur gedurende 5 tot 30 dagen. Zodra de gisting is voltooid, wordt de komboechazwam verwijderd, samen met de nieuwe cultuur die zich heeft gevormd tijdens het gistingsproces. Op dit moment kunt u de kombucha drinken zoals hij is of u kunt extra sap of fruit toevoegen voor het aromatiseren. U kunt ook de kombucha afvullen op de fles om zo verder te bewaren.

Aan waterkefir worden waterkefirkorrels toegevoegd aan suikerwater, eventueel sap of kokoswater toevoegen en dan het geheel voor voor 24 tot 48 uur laten fermenteren, daarna worden de kefirkorrels verwijderd. De verkregen waterkefir kan men op smaak brengen met smaakextracten of vruchtensap. 
Het proces van het maken van komboecha duurt langer dan het maken van waterkefir. U kunt echter wel een zeer grote partij komboechadrank maken. Terwijl bij waterkefir u meer afhankelijk ben van de hoeveel kefirkorrels u bezit. De verhouding kefirkorrels op water is ongeveer 1 deel kefirkorrels op 10 delen water.

De smaak van komboecha kan worden omschreven als een pittige, licht zoete bruisende drank. De smaak is sterk afhankelijk van de hoeveelheid tijd die u heeft toegestaan om te gisten en welke smaakstoffen er werden toegevoegd. Bijvoorbeeld, de fermentatietijd bepaalt of de komboechadrank een zeer milde of een zeer sterke azijn-achtige smaak heeft. Als u een meer zoete smaak wenst, raden wij u aan het brouwen zeer kort te houden, een kweekperiode van ongeveer 5 tot 7 dagen. Als je een meer zurige smaak wenst, zal een langere fermentatieproces nodig zijn, bijgevolg kan de nieuwe cultuur dewelke zich aan het oppervlak vormt verder groeien tot een mooie gladde komboecha dochterzwam.

De smaak van waterkefir is vrij zoet. Afhankelijk van het type suiker dan u gebruikt heeft, tijdens het fermentatieproces kunnen er bubbels (koolzuurgas) ontstaan. We raden aan de waterkefir voorafgaand aan het consumeren op smaak te brengen met vers fruit of vruchtensap.

Elke keer dat u een partij van Komboecha brouwt zal er telkens een nieuwe cultuur ontstaan. De originele zwam noemt men de moederzwam, terwijl de nieuw verkregen cultuur de dochterzwam wordt genoemd. Beide culturen, dus moederzwam en dochterzwam kunnen elk worden gebruikt om een nieuwe batch van Komboechathee te brouwen. Soms kan de nieuwe kombucha cultuur fuseren tot één cultuur; dit is geen reden tot bezorgdheid. Ze kunnen worden gescheiden (verscheurd) of gebruikt als een enkele cultuur. Wanneer u de volgende partij gaat brouwen.

Waterkefirkorrels staan bekend zich te vermenigvuldigen, maar soms zijn ze terughoudend om dat te doen en kan de aangroei zelfs stoppen. Zelfs als ze zich niet vermenigvuldigen, met de juiste zorg, kunnen de waterkefirkorrels hun functie blijven behouden om waterkefir aan te maken.

Waterkefir en komboecha, beide dranken kunnen nuttig zijn in het helpen van de natuurlijke systemen van het lichaam, en beide zijn zeer geschikt voor hydratatie. En afhankelijk van uw wensen kan u een of beide dranken consumeren naargelang uw persoonlijke smaak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten